fbpx

Hogyan fertőtlenítsünk, mire figyeljünk?

[Megmutatjuk lépésről lépésre]


A koronavírus-járvány miatt most minden eddiginél nagyobb figyelmet kap a fertőtlenítés. Ám ha egyszer (és reméljük minél hamarabb) lecseng a járvány, akkor is érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelően fertőtlenítsük a felületeket, hiszen ezzel elkerülhetjük a kórokozók terjedését.

 

Persze más és más egészségügyi szabályok vonatkoznak otthonra, vagy egy irodára; és egészen mások egy étteremre, ahol jóval szigorúbbak az előírások.

 

A cikkben elsőként bemutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre fertőtleníteni, utána pedig azt, miképp lehet az irodákat, éttermeket, egészségügyi intézményeket tisztán tartani.

 

De miért kell egyáltalán fertőtleníteni?

A fertőtlenítő takarítás célja nem a teljes felület sterilizálása, sokkal inkább a kórokozók mennyiségének minimálisra csökkentése. Ezzel – legyen szó akár az otthonunkról vagy az irodánkról – minimalizálni lehet a megbetegedések esélyét és számát.

 

Egy étteremben pedig, főleg a melegben, számos baktérium terjedhet el a hanyag takarítás következtében, amik akár súlyos ételmérgezést is okozhatnak a vendégeknél.

A fertőtlenítés lépései

1. Első lépésként a legfontosabb, hogy eltávolítsuk a fizikai szennyeződéseket (magyarul össze kell söpörni, majd lapáttal a szemetesbe dobni).

 

2. Ezután fel kell mosni a padlót, lehetőleg környezetbarát fertőtlenítő mosószert használva, az egyéb felületeket (asztalt, üvegfelületeket, étteremben a munkaterületet, munkapultot) pedig nedves, gyorsfertőtlenítős kendővel kell végig törölgetni.

 

3. A zsírosabb felületeket először érdemes zsíroldóval megtisztítani, és ezután fertőtleníteni.

 

4. A wc-kagylóba egyszerű, erre alkalmas fertőtlenítőt kell önteni (ügyeljünk arra, hogy a perem alá is jusson belőle), ezután pedig kefével meg kell tisztítani a porcelánt. Az ülőkét, a nyomógombot és a kilincset is meg kell tisztítani, gyorsfertőtlenítővel.


Milyen gyakran kell az irodában fertőtleníteni? És mire érdemes figyelni?

Igazán nagy mélytisztítást elég évente egyszer elvégezni, például karácsony előtt. Viszont a rendszeres takarítást, és a fertőtlenítést gyakrabban kell elvégezni, heti legalább 3-4 alkalommal.

 

Persze a gyakoriság eléggé relatív. Nagyban függ attól, hogy mekkora a cég, hányan dolgoznak ott, illetve egy-egy adott tér mennyire forgalmas.

Irodai mosdók

A mellékhelyiség tisztítása legalább napi gyakorisággal kell, hogy történjen, de inkább naponta többszöri alkalommal. Amennyiben külsős céget bíztunk meg, érdemes táblázatban vezetni, hogy ki és mikor takarított, így könnyen nyomon lehet követni.


Irodai konyha

A használati tárgyakat – például kávéfőzőt, mikrót satöbbi – érdemes a nap végén fertőtleníteni. A hűtőt pedig legalább heti egyszer érdemes megtisztítani, így elkerülhetőek a nem kívánatos szagok.

Kárpit és a szőnyegek

A szőnyeget és a kárpitot szintén annak fényében kell tisztítani, hogy mennyire gyakran használják.

 

A szőnyeget egyébként naponta érdemes felporszívózni, ahogy a kárpitot is. Gőzzel való tisztítást pedig negyed-, vagy félévente érdemes eszközölni.

 

Mire kell odafigyelni, ha éttermet fertőtlenítünk? Milyen gyors megoldások léteznek?

Az éttermek fertőtlenítése és takarítása – főleg a nagy forgalmú helyeken – kulcsfontosságú.

 

Kiemelt figyelmet kell fordítani:

●     az étterem mellékhelyiségeire

●     a vendégtérre

●     a konyhára

 

Mellékhelyiségek

A mosdót legalább napi egyszer (nap végén) kell kitakarítani, viszont a nagyobb forgalmú helyeken napi 2 fertőtlenítő takarítás is indokolt lehet. A csempéket pedig elég akár fél havonta-havonta fertőtleníteni.

 

Vendégtér – asztalok és pult

A vendégtérben az asztalokat minden vendég távozása után le kell takarítani (még jobb, ha fertőtlenítővel is le van). A pultot szintén napi többször érdemes áttörölgetni és fertőtleníteni, mert sokan támaszkodnak rajta.

 

A konyha

A konyha talán az étterem legkritikusabb része: napközben, amikor nincs nagy forgalom, érdemes letakarítani, nap végén pedig fertőtleníteni. A hűtőket szintén naponta kell takarítani, fertőtleníteni.

 

Félévente érdemes egy nagytakarítást is tartani – akár környezetbarát, ózonos takarítás formájában.

 

Nagyon fontos az egészségügyi intézmények szakszerű fertőtlenítése

A végére hagytuk a legkritikusabb pontot: az egészségügyi intézményeket. Értelemszerűen sok a beteg ember, akik fertőznek, így minimalizálni kell annak az esélyét, hogy másokra is átterjedenek a vírusok. Épp ezért napi szinten, óránként is takarítani kell, főleg a nagyobb forgalmú helyeket: várókat, székeket, illetve a mellékhelyiségeket.

 

Fontos, hogy a fertőtlenítő takarítást szakszerű cégre kell bízni, akik járatosak ebben.

 

Bízd a Milesra!

Akár rendszeres irodai takarítást, vagy ad hoc-jellegű fertőtlenítő takarítást szeretnél rendelni, akár az éttermedet kell megtisztítani, bátran bízd ránk a munkát. Egészségügyi intézmények fertőtlenítő takarítását is szívesen vállaljuk, hiszen remek eszközeink vannak, amikkel hatékonyan, és gyorsan tudunk dolgozni.

 

Amennyiben érdekelnek a szolgáltatásaink, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot az info@milescleaningnonprofit.hu mail

címen, vagy hívj minket a +36 20 364 35 41 telefonszámon!

 

További kérdése van vagy kíváncsi árainkra? Kérjen felvilágosítást munkatársunktól itt!

Hívjon most