fbpx

Por elleni harc a téli hónapokban

Cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a téli időszakban az iroda-, és raktár tisztítása során, hogy a tavaszi nagytakarítás idején már kevesebb dolgunk legyen.

Nemcsak a háztartások, de a cégek, irodák esetében is jellemző, hogy leginkább a tavaszi időszakban végzik el a szükséges "nagytakarítást". Pedig a téli hónapokban is fokozottan ügyelni kell arra, hogy elvégezzük az általános tisztításokat, hiszen – például a száraz levegőben szálló por, és az allergének – ilyenkor is nagy problémát jelentenek.

Miért fontos télen a portalanítás az irodahelyiségekben?

Mint azt nap mint nap tapasztalhatjuk, télen a fűtési szezonban a zárt terekben szörnyen száraz a levegő. Ez pedig szorosan összefügg a levegőben szálló por mennyiségével. A tartós meleg és a száraz levegő hatására a porszemek sokkal “aktívabban mozognak”.


A szálló por pedig irritálja a légutakat, orrdugulást, köhögést vagy akár asztmát is okozhat.


Megfelelő időben végzett szellőztetéssel és az ideális 40-60%-os páratartalom biztosításával már érezhető eredményeket érhetünk el a por elleni küzdelemben.


Érdemes a reggeli órákban végezni egy nagy szellőztetést a munkaterületen, ilyenkor ugyanis még kevesebb por száll az utcai levegőben is, tekintve, hogy kisebb a forgalom.


Párásító készülék használatával pedig fenntarthatjuk az ideális páratartalmat. Ez továbbá segít csökkenteni a használati tárgyak statikusságát is, így a por nehezebben tapad meg és könnyebb eltávolítani is.

portalanítás

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a téli hónapokban jellemzően nyirkosabb, csapadékosabb az időjárás. Ilyen időben a cipőnkön lévő porréteg könnyedén sárréteggé alakul át.

Ezáltal jelentősen megnő az esélye, hogy a ki-be járó személyzet behordja a havat, sarat, ami kikezdheti a járólapot, padlót.

Előzzük meg a betegségeket

A jelenlegi helyzetben kifejezetten fontos, hogy ügyeljünk dolgozóink, kollégáink egészségi állapotára. A megfelelő páratartalommal bíró irodahelyiségekben, a porhoz hasonlóan, nehezebben terjednek a kórokozók, baktériumok is.

A rendszeres szellőztetés szintén fontos  – azonban ügyeljünk rá, hogy a beszálló port, mikroszemcséket rendszeresen tisztítsuk le a berendezésekről. Ezek főleg a monitorokon, nyomtatókon és a számítógépes perifériákon telepednek meg.

Ennek oka, hogy az elektrosztatikus kölcsönhatás miatt a port gyakorlatilag vonzzák az elektronikai eszközök. A sok portól eltömődhetnek a számítógépek, amik később rengeteg problémával járhatnak – súlyosabb esetben akár a teljes asztali gépet, laptopot is cserélni kell.

szőnyeg takarítás

Ne felejtsük el a szőnyegeket sem

Ha a munkaterületen található szőnyeg, vagy bármilyen kárpit, arra különösen érdemes nagy figyelmet fordítani, és rendszeresen tisztítani. A szőnyegtisztítás házilag is kivitelezhető, de érdemes ezt szakemberekkel elvégeztetni.

Talán mondanunk sem kell, de rengeteg kosz, és kártékony atka található ezekben, amik egy erőteljesebb gőztisztítás következtében gyakorlatilag teljesen eltűnnek, viszont a szakszerűtlen tisztítás tönkreteheti a kárpitot, szőnyeget vagy szőnyegpadlót.

Előzzük meg a koszt, és a piszkot!

Hívjuk fel a kollégák figyelmét arra, hogy mindig alaposan töröljék meg a lábukat, mielőtt belépnek a munkahelyre – vagy lehetőség szerint hozzanak magukkal váltócipőt. Ez megakadályozza, hogy a sár vagy a só a padlóra kerüljön.

Ugyanis hiába mossa fel ezeket a takarítószemélyzet, a sárból ottmaradt mikroszemcsék, a felmosás következtében, károsíthatják a parkettát és annak fényezését.

Összegzés

Láthatjuk tehát, hogy a téli takarítás is rendkívül fontos a munkaterületeken. Néhány egyszerű praktika betartásával megóvhatjuk dolgozóink egészségét és lerövidíthetjük a majdani tavaszi nagytakarítás folyamatát is.

Ha profi csapatra bízná a feladatot, forduljon hozzánk bizalommal. Természetes, növényi alapanyagokból készült tisztítószereket használunk, melyek nem tartalmaznak allergéneket.

További kérdése van vagy kíváncsi árainkra? Kérjen felvilágosítást munkatársunktól itt!

Hívjon most